365 EVENTUS SUFLERIS #3: 10 klausimA?, kuriuos bA�tina uA?duoti maisto tiekA�jams

Paskelbta: 2016-11-24

Tikra tiesa, kad bA�tent vaiA?A�ms yra skiriama didA?ioji A?ventinio biudA?eto dalis, todA�l tiek renkantis maisto tiekA�jA�, tiek sudarant valgiaraA?tA?A�reikA�tA? bA�ti ypaA? kritiA?kiems ir atidiems. Harmoningai tarpusavyje derantys patiekalai, paruoA?ti tik iA? A?vieA?iA? bei kokybiA?kA? produktA?, estetiA?kas pateikimas, nepriekaiA?tinga skoniA? darna, profesionalus aptarnavimas, tinkamos temperatA�ros gA�rimai, idealiai krentanA?ios staltiesA�s… ir tai tik keletas niuansA?, A? kA� turite atkreipti dA�mesA?. RestoranA? versle esame virA?A�15 metA?, taigi leidome sau pabA�ti „ekspertais“ ir paruoA?ti uA? jus namA? darbus. Pateikiame jums 10 pagrindiniA? klausimA?, kuriuos bA�tina uA?duoti renkantis maisto tiekA�jus!

1. KOKIA YRA MAISTO TIEKA�JO PATIRTIS?

Patirtis yra vienas svarbiausiA? kriterijA? renkantis maisto (o ir kitA? paslaugA?) teikA�jus. PatyrA� restoranA? A?efai geba dirbti A?vairiausiomis sA�lygomis, savalaikiai iA?sprA�sti kilusius netikA�tumus ir tinkamai aptarnauti tiek maA?us, tiek didelius pobA�vius. Be to, ilgai dirbantys tiekA�jai turi patikimA� komandA�, kurios darbas sustyguotas iki smulkmenA?, o kiekvienas darbuotojas turi savo pareigas bei atsakomybes. Taip pat tik patyrA� A?efai geba nepriekaiA?tingai suderinti valgiaraA?tA? pagal jA�sA? pateiktus pageidavimus (juk daA?nai A?ventA�se bA�na vegetarA?, veganA?, alergiA?kA? ir kitus secifinius poreikius turinA?iA? sveA?iA?). Kad jaustumA�tA�s uA?tikrintai, rekomenduojame rinktis maisto tiekA�jA�, turintA? bentA�5 metA? patirtA? A?iame versle.

www.egphoto.lt

www.egphoto.lt

2. KAS A�SKAIA?IUOTA A� NURODYTA� MENIU KAINA� IR KOKIOS PAPILDOMOS IA�LAIDOS GALI ATSIRASTI?

Yra du pagrindiniai valgiaraA?A?io apskaiA?iavimo bA�dai: kai nurodoma kaina asmeniui ir kai nurodoma bendra viso A?ventA�s meniu kaina JA�sA? nurodytam sveA?iA? skaiA?iui. Pirmuoju atveju reikA�tA? iA?siaiA?kinti, kokios iA?laidos A?skaiA?iuotos A? nurodytA� kainA� asmeniui: ar A?skaiA?iuoti alkoholiniai gA�rimai, desertai, aptarnavimo, transportavimo, indA?, staltiesiA? nuomos ir kitos galimos papildomos iA?laidos. Antruoju atveju (jeigu jums atsiunA?iama viso pobA�vio sA�mata su iA?skirtomis eilutA�mis maistui bei papildomoms iA?laidoms), reikA�tA? iA?siaiA?kinti, kaip kis bendra pobA�vio kaina kintant sveA?iA? skaiA?iui.A�

Taip pat derA�tA? iA?siaiA?kinti, ar maisto tiekA�jas skaiA?iuoja „lA�kA?tA�s“, „kamA?io“ mokestA?, tauriA? nuomA�, jei tortA� ir alkoholinius gA�rimus atsiveA?ate patys. A�ie mokesA?iai yra visiA?kai normalu ir A?prasta, kadangi maisto tiekA�jas patiria papildomas sA�naudas: desertines lA�kA?tes, taures reikia transportuoti, iA?plauti, o gA�rimus patiekti tinkamos temperatA�ros (reikia pasirA�pinti jA? atA?aldymo A?ranga).A�

6

7

9-2

3. KOKIE MAISTO KIEKIAI NUMATYTI VIENAM ASMENIUI?

PatirtA? turintys maisto tiekA�jai niekada negadins savo reputacijos patiekdami per maA?ai maisto. Jie visada turi pasiruoA?A� A?iek tiek daugiau vaiA?iA?, bet niekada maA?iau! Vis dA�lto rekomenduojame praA?yti tiekA�jo prie kiekvieno patiekalo nurodyti kiekA? gramais tenkantA? vienam asmeniui. Jeigu patiems sunku susigaudyti, kiek maisto visos A?ventA�s metu reikia vienam asmeniui, kad pakaktA?, internete yra daugybA� maisto skaiA?iuokliA?. VienA� iA? jA? pateikiame ir mes. Tai skaiA?iuoklA� tradicinei A?ventei su sveA?iA? sutikimu ir A?ventine vakariene:

skaiciuoklis

4. KAIP BUS PATIEKIAMAS MAISTAS A�VENTA�S METU?

SusitikA� su maisto tiekA�ju iA?samiai nupasakokite savo A?ventA�s tipA�, pobA�dA?, sveA?iA? skaiA?iA?, vyrausiantA? koloritA�, apibA�dinkite A?ventA�s vietA�. Taip bus lengviau suderinti vaiA?iA? pateikimA�: vaiA?A�s gali bA�ti pateikiamos porcijomis ir atneA?amos prie stalA?, gali bA�ti padengtas furA?eto tipo stalas bei sukurti stilizuoti stalai A?altiesiems patiekalams, uA?kandA?iams ir desertams, paruoA?tos A?vairios maisto stotelA�s (ang. food stations), BBQ zona, kokteiliA? baras ir pan. Tik A?inodami JA�sA? poreikius maisto tiekA�jai galA�s pasiA�lyti optimaliausiA� vaiA?iA? pateikimo variantA�. Ir nebA�tina daryti taip, kaip visi – patys kurkite savo A?ventA�s taisykles.

Dar vienas svarbus aspektas – maisto pateikimas lA�kA?tA�je. PapraA?ykite nuotraukA? arba eikite A? degustacijas tam, kad A?sitikintumA�te, ar jA�sA? pasirinkti patiekalai lA�kA?tA�je atrodys estetiA?kai ir patraukliai!

16

18

k_9

www.egphoto.lt

5. KOKIA� STALA? SERVIRUOTA? BEI INDUS GALI PASIA?LYTI MAISTO TIEKA�JAS?

SusitikA� su maisto tiekA�ju iA?siaiA?kinkite, kokiA� stalA? serviruotA� bei kokius indus jie gali pasiA�lyti ir ar tai jums kainuos papildomai. ApA?iA�rA�kite siA�lomas staltieses, servetA�les (rekomenduojame A?ventA�je naudoti medA?iagines), serviravimo indus bei A?rankius. Apgalvokite, ar jie derA�s prie bendros jA�sA? A?ventA�s stilistikos. PasidomA�kite, galbA�t tiekA�jas turi pasiA�lyti dekoratyviA? polA�kA?A?iA?, spalvotA? staltiesiA? ar stalo takeliA?, servetA�liA? A?iedA?, puoA?niA? tauriA?, vazA? ar kitA? aksesuarA?.A�

Informuokite maisto tiekA�jA�, jeigu savo A?ventei staltieses, servetA�les, indus, A?rankius ar kitus serviravimo atributus nusprendA�te nuomotis iA? kitA? tiekA�jA?. BA�tinai aptarkite, kas rA�pinsis atveA?tA? staltiesiA? lyginimu, uA?sakytA? tauriA? blizginimu, kedA?iA? apvilkimais ir t.t. Jei tA� turA�s atlikti maisto tiekA�jai, uA?sakytus daiktus bA�tina pristatyti iA? anksto.

www.egphoto.lt

k_4

6. JEI NUMATYTAS IA�VAA?IUOJAMASIS POBA?VIS, AR MAISTO TIEKA�JAS TURA�S VISA� REIKIAMA� A�RANGA� KOKYBIA�KAM PASLAUGA? TEIKIMUI?

Rinkdamiesi maisto paslaugA? tiekA�jus iA?vaA?iuojamajam pobA�viui turA�kite nusimatA� bA�simA� A?ventA�s vietA�, kadangi A?ventA�s vietos infrastruktA�ra gali smarkiai A?takoti maitinimo paslaugA? kokybA� ir ne visi tiekA�jai gali turA�ti reikiamA� A?rangA�. Profesionalumo poA?ymis – jei pats maisto tiekA�jas nuvyksta A? A?ventA�s vietA� ir iA? anksto A?vertina A?rangos bA�tinumA� bei darbo sA�lygas.A�

Patariame pasidomA�ti ir kaip bus ruoA?iami patiekalai jA�sA? A?ventA�s metu: ar maistas bus ruoA?iamas vietoje, arA�iA? anksto bus pasiruoA?ti pusgaminiai ir maistas tik uA?baigiamas gaminti, o galbA�t visas maistas atveA?amas jau paruoA?tas? Nuo A?iA? atsakymA? gali priklausyti patiekiamo maisto kokybA�. Idealu, jei dauguma patiekalA? ruoA?iama vietoje!

socialiniai-renginiai

patiekalai 003

7. KIEK APTARNAUJANA?IO PERSONALO DIRBS JA?SA? A�VENTA�JE?

A?inodamas A?ventA�s pobA�dA?, tipA� ir jA�sA? poreikiusA�maisto tiekA�jas turi numatyti aptarnaujanA?io personalo kiekA?. Kartu aptarkite A?A? klausimA�, kaip bus organizuojamas padavA�jA? darbas, kokios jA? funkcijos ir atsakomybA�s, pasiteiraukite apie aptarnaujanA?io personalo aprangA�. Taip pat papraA?ykite nurodyti, kas bus jA�sA? pobA�vio vadybininkas/koordinatorius ir visus klausimus derinkite bA�tens su A?iuo A?mogumi.

3ebe60fabb68fe5ba87c9cec851c47c0

8. IKI KELINTOS VALANDOS NUMATYTAS APTARNAVIMAS?

BA�tina iA?siaiA?kinti, iki kelintos valandos yra numatytas aptarnavimas, ar visi darbuotojai dirbs iki numatyto laiko, kokia yra virA?valandA?iA? kaina ir iki kelintos valandos A?manomi virA?valandA?iai.A�Jeigu jums reikalingas aptarnavimas ne viso pobA�vio metu, pasiteiraukite, ar maisto tiekA�jas sutiks palikti jA�sA? A?ventA� (ir kartu savo indus bei kitA� inventoriA?) be prieA?iA�ros. Numatykite ir konkreA?iA� valandA� A?ventA�s pabaigai, kad tiekA�jas A?inotA?, kada pradA�ti tvarkymosi darbus.

9. PASITEIRUKITE, AR GALIMA ATVYKTI A� MENIU DEGUSTACIJA�?

DidA?ioji maisto tiekA�jA? dalis rengia meniu degustacijas (jeigu tiekA�jas nesutinka jums surengti degustacijos, reikA�tA? rimtai susimA�styti apie tiekA�jo patikimumA�). Degustacijos metu A?vertinkite ne tik patiekalA? skoniu bei estetinA? vaizdA�, taA?iau atkreipkite dA�mesA? ir indus, aptarnaujantA? personalA�, jA? aprangA�, bendravimA�, meniu derinimo lankstumA�, tiekA�jo reakcijA� A? kritikA� ir pan. Taip susidarysite bendrA� nuomonA� apie tiekA�jA�.A�

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13

10. ALERGENAIA�

Derindami meniu atkreipkite dA�mesA? A? tai, ar jA�sA? A?ventA�je dalyvaus specialius poreikius turintys sveA?iai: vegetarai, veganai, kai kuriems maisto produktams alergiA?ki A?monA�s ir pan. Rekomenduojame siunA?iant kvietimus A?traukti sakinA? ir apie alergijas bei maitinimosi A?proA?ius, kad jA? turintys asmenys iA? anksto jus A?spA�tA?. SuderinA� meniu papraA?ykite maisto tiekA�jo atsiA?sti patiekalA? sudedamA�sias dalis ir turA�kite A?A? sA�raA?A� su savimi A?ventA�s metu. Jeigu kaA?kuriam iA? sveA?iA? prasidA�tA? staigi alerginA� reakcija, lengviau nustatysite, kuris maisto produktas jA� galA�jo sukelti. A�

11

12

Dar A?iek tiek apie kainas. Geras ir kokybiA?kas maistas kainuoja. Ir tai nA�ra ta biudA?eto eilutA�, kurioje reikA�tA? „pataupyti“. TodA�l kai klausiate, kodA�l vienas tiekA�jas siA�lo meniu uA? 20 Eur/asm., o kitas uA? 50-100 Eur/asm., atsakome, kad kainA� sudaro ne tik tiekA�jo pasirinkti maisto produktai, taA?iau ir personalo kA�A?tai (profesionalus virtuvA�s A?efas, padavA�jai, koordinatoriai ir pan.), ir tiekA�jo patirtis rinkoje, ir patiekalA? ruoA?imui naudojamas inventorius ir tobulinimosi kursai… daug kitA? „paslA�ptA?“ kA�A?tA?, kurie ir sudaro galutinA� kainA�. Kuo tiekA�jas turi didesnA� patirtA? ir geresnA? vertinimA� rinkoje, tuo kaina yra didesnA�.A�

Komunikuokite, iA?sakykite visus savo lA�kesA?ius, pageidavimus, finansines galimybes, patvirtinkite savo uA?sakymus sudarydami sutartis, o svarbiausia, mA�gaukitA�s paA?iu procesu, eikite A? degustacijas, bendraukite ir paverskite A?ventA�s planavimA� malonumu!

Su skaniais linkA�jimais, 365 Eventus komanda

info@365eventus.lt | 8618 84070

Nuotraukos: 365 Eventus